Подуване и тежест в стомаха.
Ако се чувствате неприятно подути след хранене, може би е време да разгледате видовете храни, които ядете.
Храни водещи до подуване и стомашен дискомфорт.
1. Броколи и зеле
Броколи, карфиолът и зелето са кръстоцветни зеленчуци и съдържат рафиноза – захар, която остава несмляна, докато бактериите в червата ви я ферментират. Това произвежда газове и ви кара да се подувате.
2. Бобови растения
Вероятно не е новина за вас, но бобът, заедно с лещата, соята и граха, са храни, причиняващи газове. Те съдържат захари и фибри, които телата ни не могат да усвоят. Така че, когато бобовите растения достигнат до дебелото черво, чревните бактерии започват да ги преработват. Този процес води до образуване на газове, които водят до подуване и чувство за тежест.
3. Млечни продукти
Някой хора имат непоносимост към лактоза – което означава, че тялото има недостиг или липсват необходимите ензими за разграждане на лактозата (захарта, която се намира в млечните продукти). Това може да доведе до колики и образуване на газове в стомашно-чревния тракт. С помоща на добавки с ензима лактаза, този проблем може да бъде решен.
4.Ябълки
Ябълките са много полезни, но за жалост водят до подуване. С високо съдържание на фибри, ябълките също съдържат фруктоза и сорбитол, захари, открити в плодовете, които много хора не могат да разграждат пълноценно, а това води до подуване и газове.
5. Солени храни
Яденето на храни с високо съдържание на натрий може да предизвика задържане на вода, което може да доведе до подуване и отоци.
Изброените храни могат да доведат до дискомфорт, чувство за тежест, често оригване , подуване и газове. Може да намалите консумацията на тези продекти, но ако те спадат към храните които обичате и не желаете да се лишавате от тях можете да използвате хранителни добавки и билки, с помощта на които да подобрите храносмилането и да премахнете дискомфорта.
Има и продукти , които спомагат за доброто храносмилане и облекчават подуването и усещането за тежест в стомаха.
1.Краставица
Освен за премахване на подпухналостта под очите, краставицата може да се използва и за премахване на подуването на корема. Зеленчукът съдържа кверцетин, флавоноиден антиоксидант, който помага за намаляване на отока.
2.Банани
Храни, богати на калий – като банани, плюс авокадо, киви, портокали и шам фъстък – предотвратяват задържането на вода, като регулират нивата на натрий в тялото ви и по този начин могат да намалят подуването, причинено от солта. Бананите също имат разтворими фибри, които могат да облекчат или предотвратят запек.
3.Папая
Ензимът в папаята, папаин, помага за разграждането на протеините във вашата стомашно-чревна система, което улеснява храносмилането
4. Аспержи
Аспержите са суперхрана против подуване. Имат диуретичен ефект и спомагат за изхвърляне на излишните течности. По този начин начмаляват оточите и облекчават дискомфорта и подуването. Зеленчукът съдържа разтворими и неразтворими фибри, които спомагат за цялостното здраве на храносмилането.
5.Кисело мляко с пробиотици
Пробиотиците от киселото мляко помагат за регулиране на храносмилането и поддържат цялостното здраве на храносмилателния ви тракт.
6. Семена от копър
Копърът е спасител на храносмилателния тракт. Семената имат съединение, което облекчава спазмите на стомашно-чревния тракт, което позволява на газовете да преминават и облекчават подуването. Можете да дъвчете директно семената или да пиете чай от копър в края на храненето.
7. Джинджифил
Джинджифилът съдържа храносмилателния ензим зингибаин, който помага на храносмилателната ви система да разгражда протеините. Съединението потенциално помага на храната да се усвоява по-лесно, намалявайки подуване на корема, газовете или запека.
Ако вече се чувствате подути, изпийте домашен чай от джинджифил: накиснете няколко резена нарязан джинджифил в чаша гореща вода за пет до 10 минути.
8. Чай от мента и лайка
Ако се чувствате подути след вечеря, можете да изпиете чаша чай от мента или лайка. Ще почувствате успокояване и отпускане на спазмите на стомашно-чревния тракт.